Girişimcilik büyüyen bir alandır ve bu sektörün geleceğini şekillendiren bir takım coşku verici trend ve tahmin bulunmaktadır. Bu yazıda, gelecek yıllarda girişimcileri etkilemesi beklenen birtakım temel trendleri inceleyeceğiz.
Girişimcilikte trendler
Girişimcilikteki en mühim trendlerden biri dijital ekonominin yükselişidir. İnternet, girişimcilerin oldukca azca sermayeyle iş kurmasını ve yönetmesini olası kılmıştır. Bu, başlatılan yeni işletme sayısında bir artışa ve daha çok işletme çeşitliliğinin yaratılmasına yol açmıştır.
Girişimcilikteki bir öteki mühim trend ise toplumsal medyanın artan önemidir. Feysbuk, Twitter ve Instagram benzer biçimde toplumsal medya platformları girişimcilere işlerini pazarlamak ve müşterilerle irtibat oluşturmak için kuvvetli bir enstruman sağlar. Toplumsal medya ek olarak potansiyel yatırımcılar ve ortaklarla ilişkiler oluşturmak için de kullanılabilir.
Girişimciliğin geleceği
Girişimciliğin geleceği parlak. Küresel iktisat büyüyor ve girişimcilerin yeni işler ve mamüller yaratması için birçok fırsat var. Sadece, girişimcilerin gelecek yıllarda yüzleşmesi ihtiyaç duyulan birçok güçlük da var.
Girişimcilerin karşılaşmış olduğu en büyük zorluklardan biri, iş yapmanın artan maliyetidir. Kira, ücret ve öteki masrafların maliyeti artıyor ve bu da girişimcilerin kar elde etmesini zorlaştırıyor.
Girişimcilerin yüz yüze olduğu bir öteki güçlük ise daha çok yetenek ve bilgiye gereksinim duymalarıdır. Dünya hızla değişiyor ve girişimcilerin eğrinin önünde kalabilmek için ahenk sağlayabilmeleri ve yeni beceriler öğrenebilmeleri gerekiyor.
Girişimcilerin karşılaşmış olduğu zorluklar
Zorluklara karşın girişimcilerin gelecekte başarı göstermiş olmak için yapabilecekleri birçok şey var.
Ilk olarak, girişimcilerin işlerine tutkuyla bağlı olmaları icap eder. Oldukça çalışmaya ve başarı göstermiş olmak için ihtiyaç duyulan uzun saatleri masrafa hevesli olmaları icap eder.
İkincisi, girişimcilerin yaratıcı ve yenilikçi olmaları icap eder. Müşterilere hitap edecek yeni fikirler ve mamüller ortaya koyabilmeleri icap eder.
Üçüncüsü, girişimcilerin finanslarını müessir bir halde yönetebilmeleri icap eder. Giderlerini takip edebilmeleri ve işletmelerinin karlı olduğu için güvenli olmaları icap eder.
Dördüncüsü, girişimcilerin ağ kurma ve ilişkiler kurma becerisine haiz olmaları icap eder. Potansiyel müşteriler, yatırımcılar ve ortaklarla irtibat kurabilmeleri icap eder.
Girişimci iyi mi olunur?
Kendi işinizi oluşturmayı düşünüyorsanız, kendinizi hazırlamak için yapabileceğiniz birkaç şey var.
Ilk olarak araştırmanızı yapmanız icap eder. İlgi duyduğunuz sektör ve bir girişimci olarak karşılaşacağınız zorluklar hakkındaki informasyon edinin.
İkincisi, bir iş planı oluşturmanız icap eder. Bir iş planı, işletmeniz için hedeflerinizi ve stratejilerinizi ana hatlarıyla belirtmenize destek olacaktır.
Üçüncüsü, finansmana ihtiyacınız var. İşletmenizi finanse etmenin bir yolunu bulmanız gerekecek, talep eder krediler, talep eder hibeler, talep eder şahsi tasarruflar olsun.
Dördüncüsü, işinizi başlatmanız icap eder. Bu, işinizi yasal olarak oluşturmayı, lüzumlu izinleri ve lisansları almayı ve işinizi potansiyel müşterilere pazarlamayı ihtiva eder.
Girişimciler için kaynaklar
Yardım ve yardımcı arayan girişimcilerin yararlanabileceği oldukca sayıda kaynak bulunmaktadır.
Minik İşletme İdaresi (SBA), minik işletmelere kredi, bağışlama ve öteki kaynakları elde eden bir devlet kurumudur.
SCORE, girişimcilere parasız iş danışmanlığı elde eden kar amacı gütmeyen bir kuruluştur.
Kauffman Vakfı, girişimcilik eğitimi ve araştırmalarını destekleyen kar amacı gütmeyen bir kuruluştur.
Girişimcilerin faydalanabileceği bloglar, makaleler, podcastler benzer biçimde oldukca sayıda çevrimiçi kaynak da bulunmaktadır.
- Bir işe adım atmak
- Bir işletmeyi büyütmek
- Bir işletmeyi tedvir etmek
- Bir işletmeye fon sağlamak
- Bir işletmenin pazarlanması
- Gig ekonomisinin yükselişi
- Değişen teknolojinin artan önemi
- Girişimcilikte daha çok çeşitliliğe gereksinim var
- İklim değişikliğinin zorlukları
- Küresel pazarın fırsatları
- Toplumsal girişimciliğin büyümesi
- Bayan girişimcilerin yükselişi
- Sürdürülebilirliğin artan önemi
- Daha çok yeniliğe gereksinim var
- İşbirliğinin önemi
- Girişimcilik daha yaygın hale gelecek
- Başarıya ulaşmış hanımefendi girişimcilerin sayısı artacak
- Sürdürülebilirlik girişimcilikte daha mühim bir unsur haline gelecek
- Başarı için yenilik koşul olacak
- İşbirliği her zamankinden daha mühim olacak
- Bir işe iyi mi başlanır
- Bir işletme iyi mi büyütülür
- Bir işletme iyi mi yönetilir
- Bir işletmeye iyi mi fon sağlanır
- Bir işletme iyi mi pazarlanır
II. Girişimcilikteki eğilimler
Girişimcilikte günümüzde ortaya çıkan birtakım temel eğilimler şunlardır:
- Dijital ekonominin yükselişi, girişimcilerin işlerini kurmaları ve büyütmeleri için yeni fırsatlar yaratıyor.
- Sürdürülebilirliğin giderek artan önemi, girişimcileri etraf üstünde pozitif yönde tesir yaratan işletmeler kurmaya yöneltiyor.
- Toplumsal inovasyona olan talebin artması, girişimcilerin toplumsal sorunları çözmeleri için fırsatlar yaratıyor.
- Çeşitlilik ve kapsayıcılığa olan ihtiyacın artması, girişimcilerin hizmet verdikleri toplulukları daha iyi temsil eden işletmeler kurmaları için fırsatlar yaratıyor.
III. Girişimciliğin geleceği
Girişimciliğin geleceği parlak. Bu büyümeyi yönlendiren bir takım unsur var, bunlar içinde şunlar yer ediniyor:
- Çevrimiçi işletmelerin artan popülaritesi
- Gig ekonomisinin yükselişi
- Yeniliğe olan artan gereksinim
- İş kuran hanımefendi ve azınlıkların sayısının artması
Bu eğilimler gelişmeye devam ettikçe, girişimciliğin geleceği de gelişecektir. İşte gelecek yıllarda girişimcilik manzarasını şekillendirmesi olası birtakım temel eğilimler:
- Suni zekanın (YZ) ve makine öğreniminin büyümesi
- Dairesel ekonominin yükselişi
- Sürdürülebilirliğin artan önemi
- Toplumsal girişimciliğin büyümesi
Bu trendler, girişimcilere zamanımızın zorluklarını ele alan yeni işletmeler ve çözümler yaratmaları için bir takım fırsat sunuyor. Girişimciler, eğrinin önünde kalmış olarak, kendilerini gelecek yıllarda başarıya konumlandırabilirler.
Girişimcilerin karşılaşmış olduğu zorluklar
Girişimciler, aşağıdakiler de dahil olmak suretiyle bir takım zorlukla karşı karşıyadır:
- Finansal zorluklar
- Hukuki zorluklar
- Marketing zorlukları
- Idare zorlukları
- Müsabaka
- Risk
Bu zorluklara karşın girişimcilik ödüllendirici ve tatminkar bir kariyer olabilir.
V. Girişimci iyi mi olunur?
Girişimci iyi mi olunur sorusuna tek bir yanıt yoktur. Sadece, bir çok başarı göstermiş girişimcinin attığı birkaç temel adım vardır. Bunlar şunları ihtiva eder:
- Bir işletmeyle çözebileceğiniz bir problemi yahut ihtiyacı belirlemek.
- Hedeflerinizi ve bunlara ulaşmak için stratejilerinizi anlatan bir iş planı geliştirmek.
- İşletmenizi finanse etmek için ana para toplamak.
- İşletmenizi oluşturmak ve işletmek.
- İşletmenizi büyütün ve ölçeklendirin.
Bu adımların her biri kendi yolunda zorludur, sadece tamamı başarı göstermiş bir işletmeyi başlatmak ve tedvir etmek için eğer olmazsa olmazdır. Girişimci olmayı düşünüyorsanız, bunun gerektirmiş olacağı sıkı çalışmaya ve özveriye hazırlıklı olmanız önemlidir. Sadece, fikrinize tutkuyla bağlıysanız ve gayret göstermeye istekliyseniz, girişimcilik hayallerinizi gerçekleştirememeniz için hiç bir niçin yoktur.
VI. Girişimciler için kaynaklar
Girişimcilerin işe başlamalarına ve başarı göstermiş olmalarına destek olmak için bir takım kaynak mevcuttur. Bu kaynaklar şunları ihtiva eder:
* Hükümet programları ve hibeleri
* Kar amacı gütmeyen kuruluşlar
* Çevrimiçi kurslar ve eğitimler
* Mentorluk programları
* İş kuluçka merkezleri ve hızlandırıcılar
* Melek yatırımcılar ve risk sermayedarları
Hükümet programları ve hibeleri girişimcilere finansal yardımın yanı sıra mentorluk ve öteki kaynaklara erişim sağlayabilir. Kâr amacı gütmeyen kuruluşlar girişimcilere öğrenim, ağ oluşturma ve finansal yardım benzer biçimde muhtelif programlar ve hizmetler sunar. Çevrimiçi kurslar ve öğreticiler girişimcilere bir iş oluşturmak ve işletmek için gereksinim duydukları becerileri öğretebilir. Mentorluk programları girişimcilere deneyimli iş sahiplerinden rehberlik ve yardımcı olur. İş kuluçka merkezleri ve hızlandırıcılar girişimcilere işlerini geliştirmeleri için destekleyici bir ortam sağlar. Melek yatırımcılar ve risk sermayedarları erken aşamadaki şirketlere finansal yardımcı olur.
Bunlar girişimcilerin işe başlamalarına ve başarı göstermiş olmalarına destek olmak için mevcut kaynaklardan bir tek birkaçıdır. Girişimciler bu kaynaklardan yararlanarak başarı şanslarını artırabilirler.
VII. Girişimcilerin başarı öyküleri
Zorlukların üstesinden gelmiş olarak büyük başarılara imza atan girişimcilerin başarı hikayelerinden bazıları şunlardır:
- Oprah Winfrey: Oprah Winfrey zaruret içerisinde hayata merhaba dedi ve çocukken cinsi tacize uğradı. Bu zorlukların üstesinden gelmiş olarak dünyanın en başarı göstermiş talk show sunucularından ve medya patronlarından biri oldu.
- Elon Musk: Elon Musk, Cenup Afrika’da hayata merhaba dedi ve gençken Kanada’ya göç etti. Üniversiteyi bıraktı ve PayPal, SpaceX ve Tesla benzer biçimde birçok başarı göstermiş firma kurdu.
- Sara Blakely: Sara Blakely, Clearwater, Florida’da hayata merhaba dedi. Üniversiteyi bıraktı ve milyar dolarlık bir çorap firması olan Spanx’i kurdu.
- Mark Zuckerberg: Mark Zuckerberg, New York’un White Plains kentinde hayata merhaba dedi. Harvard Üniversitesi’nden ayrıldı ve şu anda dünyanın en popüler toplumsal medya platformlarından önde gelen Feysbuk’u kurdu.
Bunlar, büyük işler başarmak için zorlukların üstesinden gelen birçok başarı göstermiş girişimcinin bir tek birkaç örneğidir. Bu hikayeler, geçmişleri yahut koşulları kesinlikle her insanın başarıya ulaşabileceğini göstermektedir.
Bir işe başlarken kaçınılması ihtiyaç duyulan yanlışlar
Bir işe adım atmak büyük bir girişimdir ve ters gidebilecek birçok şey vardır. Bu yaygın hatalardan kaçınarak başarı şansınızı artırabilirsiniz:
-
Bir iş planının olmaması
-
Araştırmanızı yapmıyorsunuz
-
Kafi ana paraya haiz olmamak
-
Doğru lokasyonu seçmemek
-
Doğru kişileri işe almamak
-
İşletmenizi müessir bir halde pazarlamamak
-
Mali durumunuzu muntazam yönetememek
-
Vazgeçmiyorum
Bu hatalardan kaçınmak için vakit ayırarak başarı göstermiş bir iş kurma ve idare etme şansınızı artırabilirsiniz.
IX. İşletmenizi büyütmek için ipuçları
İşte işinizi büyütmek için birtakım ipuçları:
- Hedef pazarınızı belirleyin ve onların gereksinimlerine hitap eden bir marketing planı oluşturun.
- Kuvvetli bir marka kimliği geliştirin ve müşterilerinizin kim olduğunuzu ve neyi temsil ettiğinizi bilmelerini sağlayın.
- Müşterilerinize muhteşem hizmet sunun ve müşterilerinizin gereksinimlerini karşılamaya yönelik elinizden gelenin fazlasını yapın.
- Operasyonlarınızı kolaylaştırmak ve verimliliği çoğaltmak için teknolojiye ve otomasyona yatırım yapın.
- Erişiminizi çoğaltmak ve yeni müşterilere ulaşmak için öteki işletmelerle işbirliği kurun.
- Sabırlı ve ısrar eden olun. Başarıya ulaşmış bir iş oluşturmak vakit alır.
S: Girişimcilikte son trendler nedir?
A: Girişimcilikteki son trendlerden bazıları şunlardır:
- Toplumsal girişimciliğin yükselişi
- Gig ekonomisinin büyümesi
- Veri ve analitiğin artan önemi
- Suni zekanın (YZ) yükselişi
- Sürdürülebilirliğe artan odaklanma
S: Girişimciler günümüzde hangi zorluklarla yüz yüze kalıyor?
A: Girişimcilerin günümüzde yüz yüze olduğu zorluklardan bazıları şunlardır:
- Bir işletme kurmanın yüksek maliyeti
- Büyük şirketlerin rekabeti
- Uzmanlaşmış becerilere ve bilgiye gereksinim var
- Ekonomik iklimin belirsizliği
- Başarısızlık riski
S: Iyi mi girişimci olabilirsiniz?
A: Girişimci olmanın birçok değişik yolu vardır. En yaygın yollardan bazıları şunlardır:
- Kendi işinizi oluşturmak
- Girişimcilikte kariyer yapmak
- Girişimlere yatırım yapmak
- Bir akıl hocası yahut koçla çalışmak
- Çevrimiçi kurslara yahut atölyelere katılmak