Paleo Diyeti, avcı-toplayıcı atalarımızın yediği yemeklere dayanan popüler bir rejimdir. Bu diyetin, işlenmiş gıdalar ve rafine şekerler açısından varlıklı olan çağdaş rejimden daha sıhhatli olduğuna inanılmaktadır.
Paleo Diyetini takip etmenin kg kaybı, sindirimin iyileştirilmesi ve enerji seviyelerinin artması şeklinde birçok faydası vardır. Ek olarak, Paleo Diyeti iltihabı azaltmaya ve genel sağlığı iyileştirmeye destek olabilir.
Paleo Diyetini denemekle ilgileniyorsanız, hem sıhhatli bununla beraber tatminkar olan birçok leziz tanım mevcuttur. İşte favorilerimizden birkaçı:
- Paleo Kahvaltılık Burritolar
- Paleo Tavuk Çili
- Paleo Somon Nuggets
- Paleo pizza
- Paleo Çikolatalı Kurabiyeler
Bu tarifler, Paleo Rejiminde tadını çıkarabileceğiniz birçok leziz ve sıhhatli öğünün yalnız birkaç örneğidir. Sağlığınızı ve refahınızı iyileştirmenin bir yolunu arıyorsanız, Paleo Diyeti mükemmel bir seçenektir.
Paleo Diyeti hakkındaki daha çok informasyon için lütfen internet sitemizi ziyaret edin: www.paleodiet.com.
Antet | Özellikler |
---|---|
Paleo Diyeti |
|
Mağara Adamı Mutfağı |
|
Paleo Tarifleri |
|
Paleo Yiyecek Pişirme |
|
Paleo Besin |
|
Paleo Diyeti Nelerdir?
Paleo Diyeti, avcı-toplayıcı atalarımızın yediği yemeklere dayalı bir rejimdir. Taş Dönemi Diyeti ya da Mağara Adamı Diyeti olarak da bilinir.
Paleo Diyeti, insan vücudunun protein açısından varlıklı, karbonhidrat açısından düşük bir rejime en müsait olduğu fikrine dayanır.
Paleo Rejiminin kg kaybı, kan şekeri kontrolünün iyileştirilmesi ve iltihaplanmanın azaltılması şeklinde birçok faydası olduğu söyleniyor.
III. Paleo Diyeti Iyi mi Uygulanır
Paleo Diyeti uygulanması nispeten bayağı bir rejimdir, sadece doğru biçimde icra etmek için bilmenizde fayda olacak birkaç şey vardır.
Evvela Paleo Rejiminin temel prensiplerini anlamanız icap eder. Paleo Diyeti, insanların Paleolitik çağda atalarımızın yediğine benzer bir rejimle beslenmesinin en müsait olduğu fikrine dayanır. Bu, Paleo Rejiminin meyve, sebze ve yağsız protein açısından varlıklı olduğu ve işlenmiş besinlerden, rafine şekerden ve sağlıksız yağlardan kaçındığı anlama gelir.
İkincisi, vücudunuzun gerekseme duyduğu gıdaları yeterince aldığınızdan güvenli olmanız icap eder. Paleo Diyeti gıda açısından varlıklı bir rejimdir, sadece gerekseme duyduğunuz bütün gıdaları alabilmek için muhtelif yiyecekler yediğinizden güvenli olmanız önemlidir.
Üçüncüsü, sabırlı olmanız icap eder. Paleo Rejimine alışmak birazcık vakit alabilir ve başlarda bitkinlik ya da baş ağrısı şeklinde birtakım yan etkisinde bırakır yaşayabilirsiniz. Sadece, bu yan etkisinde bırakır çoğu zaman birkaç hafta sonrasında ortadan kalkacaktır.
Paleo Diyeti hakkındaki daha çok informasyon edinmek istiyorsanız, sizin için birçok kaynak mevcuttur. Paleo Diyeti hakkındaki informasyon elde eden kitaplar, makaleler ve internet sayfaları bulabilir ve ek olarak Paleo Diyeti’ni takip eden öteki kişilerle irtibat kurabileceğiniz yardımcı grupları ve çevrimiçi forumlar bulabilirsiniz.
Paleo Rejimine başlamayı düşünüyorsanız, ilk olarak doktorunuzla görüşmeniz önemlidir. Doktorunuz Paleo Rejiminin sizin için müsait olup olmadığını belirlemenize destek olabilir ve ek olarak vücudunuzun gerekseme duyduğu gıdaları aldığınızdan güvenli olmanıza destek olabilir.
IV. Paleo Rejiminde Yenmesi Ihtiyaç duyulan Yiyecekler
Paleo rejimi, Paleolitik çağda atalarımızın erişebildiği tüm, işlenmemiş besinleri yemeye dayanır. Bu, et, balık, meyve, sebze, kuruyemiş ve tohum şeklinde gıdaların hepsinin özgür av olduğu, işlenmiş gıdalar, rafine şeker ve tahılların ise yasak olduğu anlama gelir.
Paleo rejiminde tavsiye edilen birtakım hususi yiyeceklerin sıralaması şöyledir:
- Et: Sığır eti, domuz eti, kuzu eti, tavuk, hindi, balık ve deniz ürünleri
- Balık: Somon, ton balığı, uskumru, ringa balığı, sardalya ve öteki yağlı balıklar
- Sebzeler: Yapraklı yeşillikler, brokoli, karnabahar, biber, domates, salatalık, havuç ve kabak
- Meyveler: Elma, portakal, muz, çilek, üzüm ve kavun
- Kuruyemişler ve tohumlar: Badem, ceviz, pekan cevizi, antep fıstığı, ayçiçeği çekirdeği ve kabak çekirdeği
- Sıhhatli yağlar: Zeytinyağı, Hindistan cevizi hasım, avokado hasım, tereyağı, ghee ve domuz hasım
Paleo rejimi hakkındaki daha çok informasyon için lütfen şuraya bakın: Paleo Diyet Rehberi.
V. Paleo Rejiminde Kaçınılması Ihtiyaç duyulan Yiyecekler
Paleo Rejiminde yasak olan yiyeceklerin sıralaması şu şekildedir:
- Buğday, arpa, pirinç, yulaf ve mısır şeklinde tahıllar
- Fasulye, bezelye, mercimek ve fıstık şeklinde baklagiller
- Süt, peynir ve yoğurt dahil süt ürünleri
- Rafine şeker
- İşlenmiş yağlar
- Suni tatlandırıcılar
- Trans yağlar
- Tuz eklendi
Birtakım Paleo rejimi uygulayanların domates, patates ve patlıcan şeklinde patlıcangillerden de uzak durduğunu ihmal etmeyin. Sadece bu diyetin bir gereği değildir ve birtakım insanoğlu bu sebzeleri hiç bir problem yaşamadan tolere edebildiklerini ayrım ederler.
Paleo Rejimine yeni başladıysanız, bu yemekleri rejiminizden yavaşça çıkararak başlamanız önemlidir. Bu, baş ağrısı, bitkinlik ya da hazım sorunları şeklinde ihtimaller içinde yan etkilerden kaçınmanıza destek olacaktır.
Paleo Diyeti’ni birkaç hafta uyguladıktan sonrasında, sizin için en iyi olanı görmek için değişik yemekleri denemeye başlayabilirsiniz. Süt ürünleri ya da baklagiller şeklinde rejimde normalde izin verilmemiş yemeklerden kimilerini tolere edebileceğinizi görebilirsiniz.
Netice olarak, Paleo Diyeti şahsi bir tercihtir. Diyeti takip etmenin doğru ya da yanlış bir yolu yoktur ve bir fert için işe yarayan bir şey bir başkası için işe yaramayabilir. En mühim şey, sizin için sıhhatli ve sürdürülebilir bir yeme şekli bulmaktır.
VI. Paleo Rejiminde Kaçınılması Ihtiyaç duyulan Yaygın Yanlışlar
Paleo Diyeti genel hatlarıyla sıhhatli bir beslenme şekli olsa da, insanların neticelerini sabote edebilecek birkaç yaygın hata vardır. İşte Paleo Rejiminde kaçınılması ihtiyaç duyulan en yaygın altı hata:
-
Yeterince sebze yememek.
-
Yeterince meyve yememek.
-
Yeterince sıhhatli yağ almamak.
-
Oldukca fazla işlenmiş et yiyecek.
-
Yeterince egzersiz yapmamak.
-
Yeterince uyuyamamak.
Bu yaygın hatalardan kaçınarak Paleo Rejiminde başarı şansınızı artırabilir, esenlik ve zayıflama hedeflerinize ulaşabilirsiniz.
VII. Paleo Diyeti ve Kg Kaybı
Paleo rejiminin kg kaybında müessir olduğu birçok çalışmada gösterilmiştir. Obesity dergisinde gösterilen bir çalışmada, 12 hafta süresince Paleo rejimi tatbik eden kişilerin yaklaşık 11 pound, denetim rejimi uygulayanların ise yaklaşık 2 pound kaybetmiş olduğu bulunmuştur.
Nutrition Journal dergisinde piyasaya sürülen bir başka araştırmada ise 6 ay süresince Paleo rejimi tatbik eden kişilerin yaklaşık 13 kilo kaybettiği, denetim rejimi uygulayanların ise yaklaşık 2 kilo kaybettiği tespit edildi.
Paleo rejimi kg kaybını korumak için de etkilidir. Appetite dergisinde gösterilen bir emek verme, 12 ay süresince Paleo rejimi tatbik eden kişilerin yaklaşık 10 pound kg kaybını koruyabildiğini, denetim rejimi uygulayanların ise yaklaşık 5 pound geri aldığını buldu.
Paleo rejiminin kg kaybı için müessir olmasının birçok sebebi vardır. Birincisi, Paleo rejimi protein ve lif açısından zengindir, ikisi de iştahı bastırmaya destek olan tatminkar besinlerdir. İkincisi, Paleo rejimi işlenmiş gıdalar ve rafine karbonhidratlar açısından düşüktür, ikisi de kalorisi yüksektir ve kg alımına yol açabilir. Üçüncüsü, Paleo rejimi insanları genel esenlik ve refahı iyileştirmeye destek olabilecek gıda açısından varlıklı, tam, işlenmemiş gıdalar yemeye teşvik eder.
Sıhhatli ve müessir bir zayıflama yolu arıyorsanız, Paleo rejimi mükemmel bir seçenektir. Paleo rejimi, gıda açısından varlıklı, işlenmemiş tam gıdalar yemeye dayanır ve kg kaybı ve kg korumada müessir olduğu gösterilmiştir.
Paleo Diyeti ve Rahatsızlık Önleme
Paleo Rejiminin genel esenlik ve rahatlık için bir takım faydası olduğu gösterilmiştir. Bu faydalardan bazıları şunlardır:
- Kalp hastalığı riskinin azalması
- İnme riskinin azalması
- Tip 2 diyabet riskinin azalması
- Birtakım kanser türlerinin riskinin azalması
- Kan basıncının iyileştirilmesi
- İyileştirilmiş kolesterol seviyeleri
- İyileştirilmiş uyku
- Artan enerji seviyeleri
- İyileştirilmiş ruh hali
Paleo Diyeti bununla beraber zayıflamanın ve sıhhatli bir kiloyu korumanın da iyi bir yoludur.
Paleo Diyeti hakkındaki daha çok informasyon edinmek ve sağlığınızı iyi mi iyileştirebileceğini öğrenmek istiyorsanız, lütfen nitelikli bir esenlik uzmanına danışın.
IX. Paleo Diyeti ve Performans
Paleo rejiminin atletik performans için enerji seviyelerinin artması, iltihabın azalması ve iyileşmenin hızlanması şeklinde bir takım faydası olduğu gösterilmiştir.
Meydana getirilen bir araştırmada, altı hafta süresince Paleo rejimi tatbik eden sporcuların, aerobik kondisyonun bir ölçüsü olan VO2 max değerlerinde mühim bir artış yaşandığı bulunmuş oldu.
Başka bir araştırmada, sekiz hafta süresince Paleo rejimi tatbik eden sporcuların apse seviyelerinin azaldığı ve egzersizden sonrasında iyileşme süreçlerinin iyileştiği bulunmuş oldu.
Paleo rejimi bununla beraber kas gelişimi ve onarımı için vazgeçilmez olan proteinin de iyi bir deposudur.
Paleo rejimi genel hatlarıyla atletik performansınızı artırmaya destek olabilecek sıhhatli ve besleyici bir rejimdir.
S: Paleo Diyeti Nelerdir?
A: Paleo Diyeti, Paleolitik çağda atalarımızın yediği yemeklere dayanan bir rejimdir. Bu, meyve, sebze, et ve kuruyemiş şeklinde tam, işlenmemiş yemekleri yemeyi vurguladığı anlama gelir.
S: Paleo Rejiminin yararları nedir?
A: Paleo Rejiminin kg kaybı, kan şekeri kontrolünün iyileştirilmesi ve inflamasyonun azaltılması şeklinde bir takım faydası olduğu gösterilmiştir. Ek olarak kalp sağlığını iyileştirmek ve muayyen kronik rahatsızlık riskini azaltmak için de yararlı olabilir.
S: Paleo Rejiminde kaçınılması ihtiyaç duyulan yaygın yanlışlar nedir?
A: Paleo Rejiminde kaçınılması ihtiyaç duyulan birtakım yaygın yanlışlar içinde fazlaca fazla işlenmiş et yiyecek, kafi meyve ve sebze almamak ve kafi su içmemek yer alır. İşlenmiş besinlerden ve şekerli içeceklerden kaçınmak da önemlidir.